lördag 6 juni 2009

DAG 299

Andra dagen som arbetslös. Och det är redan röd dag. Sverige fyller år på något sätt. Alla jobb är stängda. Alla potentiella Kulturarbetsgivare är på sina landställen och är naturliga.
Jag kollade på ”Debatt” på TV för några veckor sedan.
De pratade om lata ungdomar och arbetslöshet.
Alla försökte komma på vad det var för fel på åttiotalisterna.
Det satt en moderat med stirrande blick i panelen.
Han hade minsann träffat ungdomar innan han blev politiker.
Då var han också ungdom och entreprenör och gav massa andra ungdomar jobb.
”Så visst finns det jobb” sa han spärrade upp ögonen så mycket att ögongloberna för en sekund såg ut att flyta ihop med hans näsborrar.
Dessutom såg det ut som om hans ögonbryn satt fast i hårfästet.
Om jag inte hade vetat att det finns en särkskild gen inom adeln som gör att deras anletsdrag är smärtsamt lika anletsdragen hos människor i vissa byar i Norrland där folk har umgåtts lite för tätt, lite för mycket i lite för många generationer så skulle jag tro att någon hade försökt sy ihop hans ögonbryn med hårfästet. För att på något desperat sätt dölja flinten.

”Felet med den nya generationen är att de ställer för höga krav” sa någon annan i panelen.

En tredje kom på att åttiotalisterna inte ställde några krav alls och att de inte brann för något. Hon var chefredaktör för någon häftig tidning. Hon såg ut som en kåldocka. Såna där som fanns på åttitalet. Jag tror att hon var från åttitalet också.
Någon sa att hon var 23 år.
En 23 årig kåldocka från åttitalet. Helt bullig och uppspärrad hon också.
Konstigt att alla dom som stod för lycka och framåtanda såg ut som om de varit hos tandläkaren och fått hela käften uppfylld med såna där hårda bomullsgrejer.
Jag påminde mig om att jag genast måste bulla upp mig med hårda bomulls grejer nästa gång jag gick på arbetsintervju. Och sy ihop ögonbrynen med hårfästet.
Kåldockan suckade djupt och sa menande att hon fick in ” typ tusentals ansökningar varje dag där kanske tre typ har typ gjort research på typ tio minuter men resten e typ schiiit.”
Sen himlade hon med ögonen och tuggade tuggummi..
Moderaten var het på gröten. Han ville skylla på skolan och förra regeringen nu.

”Det är den undermåliga svenska skolan som är boven i dramat” sa han och hötte med näven.
”Vi borde följa Frankrikes exempel och införa penalism och nigningar! Jaaa, så gör vi!”

En annan entreprenörs libanes sa att invandrare var lata och dryga.
En tredje statistiker sa att om man hade varit arbetslös i mer än två år kan man lika gärna skriva in sig på ett gruppboende som mupp.
En fjärde kommunist sa att hon minsann varit strippa i sitt förra liv men nu satt hon riksdagen. Så det är inte helt kört ungdomar!
Det var livat i debatt studion igår. Det är härligt när public service tar in så sakliga debattörer, tycker jag. Nyanserade och noggranna.
Jag ringde in och kastade in en pinne i brasan. Jag kände att det var min plikt.

”DÖDA DOM!” Föreslog jag.

Janne Josefsson såg ut som om han svalt en utlösning.

”Vilka då? Frågade han.

”UNGDOMARNA SÅKLART!” Skrek jag.

”Hu hu hur menar du?” Stammade Janne Josefsson.

”Jamen det är ju uppenbart att de bara skapar oro och ångest hos alla. Det är väl lika bra att göra sig av med dom. Döda dom i någon fabrik där vi kan omvandla deras kroppar till energi på något sätt. Som kan ersätta kärnkraften eller något annat. Det blir liksom recycling på hög nivå. Vi kommer att lösa en massa problem: arbetslösheten, bostadsbristen, miljöfrågan, psykvårdspesten. Allt i ett. Smash kong pang klapow. Smick smack. Smuck. DÖDA!”

Nu var Janne Josefsson tyst. Han bara stod med sina talkort i handen. Sen blinkande han hårt tre gånger. Jag tror inte att han andades.

”Kan vi inte bara eh testa lite sån häringa Positiv thinking och målvisualisering på ungdomarna. Va? Då blir de käcka, glada och energiska och då får man ju jobb” pep en jobbcoach från nån småstad.

”NEJ!” replikerade jag. ”AVRÄTTNINGAR är både kostnadseffektivt och okomplicerat!”

Sen bröts det. Inte bara telefonlinjen. Allt bröts. Tv:n la ner. Lamporna slocknade.
Allt blev tyst och svart. Hela Sverige stannade.

Jag satt i lägenheten och sjöng DAEO I SAY DAEO I SAY DAE I SAY DAEEEEEOOOO MIDNIGHT COME AND I GOTTO GO HOME…

Sen gick jag och la mig. Morgonen därpå stod det att en blixt slagit ned Södertälje. Den hade slagit ut hela digitala nätet.
Yeah right. Blixt i Södertälje. De vill inte erkänna det.
Blixten slog ned i Janne Josefsson och det är jag som är blixten.